My healthy lifestyle !










Lekka ale syta kolacja 

O takiej właśnie marzymy. Nikt chyba nie lubi jak o 22:00 burczy nam w brzuchu ;)
 Dlatego mam coś dla was. Moja ulubiona !



Składniki :
  • 3 kromki pieczywa chrupkiego ( u mnie żytnie),
  • 3 duże rzodkiewki
  • 1/4 twarogu półtłustego ( u mnie Delikate 250 g )
  • ok 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie





A może coś przyjemniejszego ? 

Hej. Dzisiaj całkiem z czymś innym ! Mam dla was moje owsiane ciasteczka.
Są zdrowe, niskokaloryczne, bez cukru i przede wszystkim pyszne ! Na dodatek nie potrzebujecie wielu składników. 



Składniki : 

  • 2 banany
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • rodzynki


Można dodawać składniki wedle uznania : migdały, czekoladę, żurawinę itp. 

Zagniatamy wszystko razem. Ciasteczka formujemy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 min. 

Smacznego ! ;)



A kto powiedział, że na diecie nie wolno makaronu ? 

Bardzo mylne stwierdzenie. W naszej codziennej diecie nie może zabraknąć produktów zbożowych. Mamy ich do dyspozycji naprawdę wiele. Mogą to być : kasza, makarony, płatki,pieczywo itp.

Musimy tylko zwracać uwagę na skład oraz uważać z czym go jemy.

Ja wybieram makaron razowy. Jego skład jest bardzo prosty :
 ekologiczna mąka żytnia razowa, woda.



Makaron razowy to produkt z pełnego przemiału, dlatego jest bardzo bogaty w wartości odżywcze ;)

Paczka tego makaronu to koszt ok 5 zł. Wydaje się dużo jak za jedną paczkę...ale pomyślmy w ten sposób. Dla mnie ta paczka starcza na 6 obiadów ! Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie tym bardziej, że makaron w smaku prawie w ogóle się nie różni od zwykłego a jest dużo zdrowszy !

A to moja propozycja obiadu z makaronem razowym w roli głównej ;)
Składniki :
  • 2 garście makaronu razowego 
  • ok. 3 kostki szpinaku mrożonego
  • ok. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwki
  • czosnek

Makaron gotujemy ale pamiętamy, żeby go nie rozgotować. Na suchą patelnie wrzucamy mrożony szpinak. Podlewamy go wodą, wtedy szybciej się rozmrozi. Kiedy będzie już gotowy dodajemy czosnek. Ściągamy z ognia. Czekamy aż lekko się przestudzi i zalewamy jogurtem. Możesz wymieszać szpinak razem z makaronem lub podać go osobno. Dekorujemy oliwkami :)

Smacznego !













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz